—————  UMJETNA TRAVA ZA NOGOMETNE TERENE

Trening kampovi i vrhunska natjecanja!

Realturf dizajnira i proizvodi sustave umjetne trave za nogometna igrališta certificirane od strane FIFA®, od rekreacijske uporabe do natjecanja najviše međunarodne razine.

Asortiman umjetne trave za nogometne terene kombinira vlakna najnovije generacije i inovativna punila visokih performansi, jamčeći maksimalnu sigurnost igrača i optimalnu interakciju lopte u skladu sa zahtjevima nacionalnih i međunarodnih federacija. U Realturfu proizvodimo vrhunske proizvode od umjetne trave za nogomet s maksimalnom izdržljivošću i performansama, kako bismo  dobili sportsku podlogu u savršenom stanju tijekom mnogo godina.

—————  PROIZVODI KOJI VAS MOGU ZANIMATI

UMJETNA TRAVA XTREME PRO 60
UMJETNA TRAVA XTREME XP 60
UMJETNA TRAVA XTREME 60
UMJETNA TRAVA COMBO PRO 60
UMJETNA TRAVA MEMORY D 60
UMJETNA TRAVA XTREME 45 + EL20
UMJETNA TRAVA MEMORY D 45 + 20
UMJETNA TRAVA MEMORY D 40 + PAD10
UMJETNA TRAVA MEMORY D 50
UMJETNA TRAVA XTREME 50
UMJETNA TRAVA XTREME 45
UMJETNA TRAVA XTREME 40
UMJETNA TRAVA MEMORY D 40
UMJETNA TRAVA COMBO MAX 32

——       INOVACIJA I TEHNOLOGIJA ZA VAŠU NAJBOLJU IGRU       ——

ZNAČAJKE PROIZVODA

Prema standardu utvrđenom u FIFA® programu kvalitete, razvili smo umjetnu travu za nogometne terene prilagođenu:

FIFA QUALITY: Tereni certificirani pod ovom oznakom prolaze niz zahtjevnih testova za izdržljivost, otpornost, sigurnost i interakciju s igrom. Ovaj standard je u skladu s razvojem projekata za korištenje u zajednici i amaterski nogomet, za približno korištenje sportskog objekta od 40 do 60 sati tjedno.

FIFA QUALITY PRO: Tereni certificirani pod ovom onakom moraju proći najzahtjevnije testove karakteristika i sigurnosti igre, kako bi bili u skladu s parametrima profesionalne uporabe, te omogućili okvirno korištenje sportskog objekta od 20 sati tjedno.

—————  ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

ŠTO JE 3G TRAVNJAK?
Podloge od umjetne trave desetljećima se koriste za sve vrste sportskih aktivnosti. Iako je prava revolucija došla početkom devedesetih kada su proizvođači umjetne trave počeli razvijati podloge dizajnirane posebno za nogomet, pojavljuje se treća generacija umjetne trave, a s njom i nova podloga za igru ​​koja se prilagođava karakteristikama ovog sporta i igrača koji se njime bave.

Tehnička poboljšanja nove generacije su uvođenje gumenih granula između travnatih vlakana te veća visina i odvajanje vlati sintetičke trave.

JE LI PUNJENJE SBR GUMOM SIGURNO?
SBR ispuna opsežno je testirana i analizirana od kasnih 1990. Provedeno je više od 100 neovisnih i pouzdanih studija, od kojih su sve potvrdile sigurnost umjetne trave s punjenom SBR. Ove studije uključuju neke koje su provele razne europske i američke vladine agencije.

Mnoge od ovih studija sastavilo je Vijeće za sintetičku travu ( Turf Council ) sa sjedištem u SAD-u i dostupne su na njihovoj web stranici www.syntheticturfcouncil.org.

DA LI JE POTREBNO ZALIJEVATI NOGOMETNI TEREN OD UMJETNE TRAVE?
Preporuča se, jer redovito zalijevanje nogometnog igrališta može donijeti sljedeće prednosti:

  • Smanjuje temperaturu igrališta, posebno se preporučuje u vrućim klimama, jer je u mogućnosti smanjiti temperaturu površine za igru ​​do 33%.
  • Čisti površinu za igru ​​i smanjuje oslobađanje mirisa, osobito na terenima s recikliranom gumom.
  • Smanjuje razinu habanja sportskih vlakana i daje površini bržu igru.

KOJE VRIJEME JE POTREBNO ZA UGRADNJU UMJETNE TRAVE NA NOGOMETNI TEREN?
Vrijeme izrade umjetnog travnjaka na nogometnom igralištu je između 10 i 15 radnih dana. Pola ovih dana odgovara postavljanju trave i izradi markacija. Silikon i guma (u većini slučajeva) zauzimaju drugu polovicu.

Ako govorimo o nogometnim igralištima s građevinskim radovima (iskopi, drenažna mreža, rasvjeta i sl.), vrijeme izvođenja ovisit će o količini građevinskih radova, ali će trajati otprilike 3 do 4 mjeseca, a najviše preporučujemo ljetni period za njegovu izgradnju.

NA KOJU SE PODLOGU MOŽE POSTAVITI UMJETNA TRAVA ZA NOGOMET?
Trenutno se u Španjolskoj asfalt koristi kao najraširenija baza za postavljanje umjetnog nogometnog travnjaka. Planimetrija i izdržljivost koja se postiže s jednim ili dva sloja asfalta čine ga sigurnom okladom za optimalnu kvalitetu završne obrade sportskog objekta.

No, nogometni travnjak je moguće postaviti i na savršeno ravne šljunčane površine. U tom slučaju, prije postavljanja trave, na šljunak će se postaviti polietilenska folija kako bi se, koliko je to moguće, izbjegao dolazak vode u podlogu i moguća pojava gnjecavosti.

POSTOJI LI UMJETNA TRAVA ZA NOGOMET KOJA NE TREBA PUNJENJA?
Ne potpuno. S najnovijom generacijom umjetne trave gumenu ispunu zamjenjuju kovrčava sintetička vlakna. Posteljica izgubljena od podloge zamjenjuje se zahvaljujući elastičnoj podlozi koja se nalazi između tla i sintetičke trave. Unatoč tome, svi materijali od umjetne trave za sportsku upotrebu zahtijevaju najmanje opterećenje pijeskom od 15 do 30 kg, što omogućuje igraču dovoljnu stabilnost za ispravnu interakciju s podlogom prema standardnim parametrima.

Jedan od najpriznatijih modela na tržištu je naš proizvod posljednje generacije Combo Max.

KOJE SE KOPAČKE PREPORUČUJU ZA IGRANJE NOGOMETA NA UMJETNIM TERENIMA?
Za igranje na umjetnoj travi 3. generacije možemo koristiti potplate AG (umjetna trava) s 21 čepom ili najnovije AG potplate s 13 čepova, potonje su stvorene tako da se igrač naviknut na natjecanje na prirodnom terenu ne osjeća drukčijr zbog potplata. Na AG se može uživati s potplatom koji podsjeća na tradicionalni koji se koristi na prirodnom terenu.

KOLIKO ČESTO TREBAM MIJENJATI UMJETNU TRAVU NA TERENU?
Vijek trajanja terena s umjetnom travom uvelike varira, jer se može kretati između 5 i 15 godina, ovisno o namjeni i njegovim dimenzijama. Nogometno igralište za mali nogomet obično ima mnogo veći intenzitet korištenja od nogometnog igrališta za veliki nogomet, zbog svog omjera igrača po kvadratnom metru. Također je važno uzeti u obzir faktor održavanja, jer ćete adekvatnim planom moći produžiti vijek trajanja svog sportskog objekta.

Naši nogometni proizvodi prošli su najzahtjevnije testove i u skladu su s najnovijim FIFA-inim priručnikom za proizvode. Imamo brojne modele koji su u skladu s propisima FIFA QUALITY i FIFA QUALITY PRO i koji omogućuju da se utakmice najvišeg natjecanja igraju na umjetnoj travi.

KAKO SE IZRAĐUJU OZNAKE NA NOGOMETNOM TERENU?
Linije za označavanje, bijele i žute, izrađene su od istog materijala kao i ostatak nogometnog terena. Sve linije su testirane prema parametrima koji zahtijevaju FIFA QUALITY CONCEPT. Ova vrsta linija za označavanje može se umetnuti u sam travnjak u trenutku njegove izrade, ili umetnuti in situ tijekom postavljanja samog terena. U ovom drugom slučaju, linije za označavanje bi se izrezale i zalijepile spojnim trakom i dvokomponentnim poliuretanskim ljepilom. Ni u kom slučaju linije za označavanje ne bi bile oslikane.

POSTOJI LI BILO KAKVA VRSTA KRITERIJA ILI STANDARDA KOJI PROPISUJU IZRADU NOGOMETNIH TERENA S UMJETNOM TRAVOM?
Da, postoje brojni standardi koji reguliraju podove za sportsku upotrebu u zemljama kao što su Italija, Francuska ili Norveška, gdje imaju svoje nacionalne regulatorne standarde. U tom kontekstu stvorena je europska norma, UNE EN15330-1. Površine umjetne trave i iglene površine uglavnom dizajnirane za vanjsku upotrebu, stvarajući zajednički standard u Europi.

U svijetu je najraširenija referenca FIFA QUALITY CONCEPT, čija je misija stvaranje međunarodnog standarda za korištenje umjetne trave na rekreativnim nogometnim terenima – FIFA QUALITY i profesionalni FIFA QUALITY PRO.